Billeder_Alderssyn

Alderssyn

Hvorfor hedder det alderssyn?

Alderssyn er i princippet bare besvær med at fokusere synet på kort afstand. Problemet tiltager med alderen, og derfor kaldes det alderssyn.  På lægelatin (og engelsk) taler man om presbyopi(a), som afledt af græsk betyder gammelmandssyn.

Tidligere kaldte man det faktisk gammelmandssyn, men da det ikke kun rammer gamle mænd, men begge køn fra omtrent midt i 40’rne, bruges denne betegnelse ikke så hyppigt længere.

Hvorfor opstår der behov for at bruge briller med alderen?

Vores øjne har brug for at fokusere på det sete for at danne et skarpt billede. Dette foregår helt automatisk ligesom autofokus på et kamera, blot langt hurtigere.

Dette autofokus skyldes, at linsen inde i vores øjne er smidig og lynhurtigt indstiller sig.  kan sin form. I takt med at man bliver ældre, bliver linsen mere stiv og øjets autofokus bliver langsommere. Omkring midt i fyrrene har mange besvær med at stille skarpt på ting tæt på som for eksempel bogstaver, fordi øjets linse ikke kan bøjes nok.  Dette kaldes alderssyn.  Der er brug for +glas, fx i form af læsebriller,  for at kunne stille skarpt på kort afstand. I takt med at linsen bliver endnu stivere, skal der bruges stærkere og stærkere læsebriller.

Hvad er symptomerne på alderssyn?

Symptomerne på alderssyn er først og fremmest besvær med at stille skarpt på ting tæt på. Det bliver sværere at læse i sædvanlig læseafstand, men strækker man armene, står tingene igen skarpt. På et tidspunkt bliver det også svært at læse selv med bogen i strakt arm; og for mange opleves det helt simpelt, som at armene er for korte. Senere kommer også problemer med at se skarpt på computeren, der jo typisk er længere væk en almindelig læseafstand.

Udover besvær med at stille skarpt kan alderssyn give træthed i øjnene og bagved øjnene.  Hos nogle ses hovedpine eller smerter over øjnene efter kortere eller længere tids læsning.

Læs også: Grå stær giver også nedsat syn

Hvad kan man selv gøre for at undgå at skulle bruge briller med alderen?

Der findes ingen metode til at forebygge alderssyn, der er medicinsk bevist. På trods af dette findes der  beskrivelser af masser af øvelser på internettet, og man kan købe flere ”alternative” bøger om emnet.

Hvad sker der, hvis man ignorerer sit alderssyn?

Man kan ikke forværre sit syn ved ikke at få læsebriller i tide. Man kan heller ikke modvirke at alderssynet tager til ved at bruge sine læsebriller ”ekstra hyppigt” eller omvendt spare på bruge af dem. Uanset hvor ofte man bruger sine læsebriller, så vil behovet og styrken langsomt stige, indtil det stabiliserer sig i midten eller slutningen af 50’erne.

Er det skadeligt  at bruge ”billigbriller” eller briller, der ikke passer helt?

Nej, man kan ikke øge sit alderssyn eller skade synet i øvrigt ved at bruge  billige læsebriller eller læsebriller, der ikke passer helt.

Hvordan behandler man alderssyn?

Briller
Den mest simple måde at behandle alderssyn på er ved brug af læsebriller. Man kan købe dem billigt i fx supermarkeder, eller man kan få nogle  ” skræddersyede” med bedre stel og glas hos optikeren.  Der er ofte bedre synskomfort i en brille fra optikeren, men øjnene tager ikke skade af, at man bruger billigbriller.

Er man hverken lang- eller nærsynet, er det ofte midt i 40’erne, at behovet opstår. Her er +1 ofte tilstrækkeligt. Gradvist får man brug for større styrker, og de fleste persomer omkring 60 bruger +2.5 eller +3.

Har man afstandsbriller i forvejen kan man få indbygget læsefelt eller glidende overgang i sine briller. Er man nærsynet kan man (afhængigt af styrke) ofte læse, hvis man løfter sine briller. Bliver man træt af dette, er løsningen også læsefelt eller glidende overgang

Kontaktlinser
Vil man ikke bruge briller, kan man hos optikeren afprøve såkaldt  monovision. Det betyder, at man bruger det ene øje til at se langt, og man læser med det andet, der skal have en læsekontaktlinse med fokus på nær. En stor del af befolkningen kan tolerere denne løsning,  hvorimod en del  synes, det er ubehageligt og ikke kan vænne sig til det. Monovision er bedst ved let til moderat alderssyn, hvorimod det er sværere at få til at fungere ved udtalt alderssyn.

Linseoperation
Ved en operation identisk med den man laver for grå stær (link), kan man indoperere  en linse med flere styrker; en såkaldt multifokal linse. Det er for nogle en glimrende løsning, der gør, at brillerne helt kan undværes, hvorimod andre ikke kan vænne sig til linserne.

Laser
Der findes en laserteknologi, som hos de fleste gør, at man i en årrække kan klare sig uden læsebriller. Teknikken har ikke vundet større udbredelse herhjemme.

Annonce: Book en synstest