Billede_hold øjnene rene

Hold øjnene rene

Hvordan holder øjet sig naturligt rent?

Under normale omstændigheder skal man ikke gøre noget for at holde sine øjne rene.  Det klarer vores tårer, der konstant ligger som en tynd hinde på øjets overflade.  Udover saltvand består tårerne også af både olier og en slags slim, og tilsammen danner de et beskyttende lag, en hinde, som  man kalder tårefilmen.

Får man støv eller snavs i øjet, vil dette ofte blive fanget i tårerne og ryge med disse gennem tårekanalerne og ned i svælget. Således fornyes tårerne hele tiden. Hver gang vi blinker, sørger øjenlåget også for at rense øjets overflade, næsten som en vinduesvisker på en bilrude.  Vores øjenvipper er med til at fange støv og skidt, så det ikke når frem til øjets overflade.

Det er normalt ikke nødvendigt at vaske sine øjne, men vågner man med ”søvn” eller anden lettere sekret i sine øjenvipper, kan dette fjernes med almindeligt vand fra hanen.

Skæl
Nogle mennesker har skæl i deres øjenvipper. Skællene kan ”drysse ned” i øjet og give røde og irriterede øjne. Er det tilfældet, bør man rense sine øjenvipper dagligt. Her er vand igen ofte nok, eventuelt med en mild sæbe.  Der findes også en del renseprodukter udviklet til formålet, som man kan bruge efter aftale med sin øjenlæge.

Hvad kan typisk genere øjet?

Generelt er vores øjenoverflade ganske modstandsdygtig overfor ydre påvirkninger. Det er ret forskelligt fra person til person, hvor meget der skal til, før øjet bliver irriteret. Blæst, røg og meget tørre lokaler er typiske faktorer, der generer øjet. Noget andet kan være natcreme eller foundation, der kommer for tæt på øjet. Make-up og cremer bør ikke komme i selve øjet!

Hvad kan man selv gøre, hvis man har fået snavs i øjet?

Får man noget i øjet, kan man skylle med almindeligt vand, hvis man ikke har sterilt saltvand.
Har man smørende øjendråber, kan man også dryppe disse i og prøve at blinke kraftigt eller gnide på øjenlåget. Får man ikke fremmedlegemet ud, bør man kontakte sin læge eller en skadestue.

Får man kemiske væsker, for eksempel syrer eller baser i øjet, er det vigtigt, at man skyller med vand i rigelige mængder med det samme og bliver ved med at skylle, mens der eventuelt tages kontakt til læge eller skadestue.

Hvad kan man selv gøre for at undgå snavs i øjnene?

Det kan være svært helt at undgå af og til at få snavs i øjet, men cykler man meget, er for eksempel solbriller en god idé. Bruger man visse værktøjer, specielt vinkelsliber, skal man bruge beskyttelsesbriller.


Hvornår skal man opsøge læge?

Får man noget i øjet, som man ikke selv kan få ud,  bør man rådføre sig med læge eller skadestue/akut telefon.  Det er især vigtigt, hvis det drejer sig om syrer eller baser.

Læs mere om øjne på Netdoktor.dk

Annonce: Book en synstest