Billede_sådan vælger du briller

Sådan vælger du briller

Det at vælge briller til sig selv, sin ægtefælle/kæreste eller barn er ofte en stor beslutning. Hvordan skal brillen se ud, hvad ønsker jeg at signalere, gør det ondt at få foretaget en synsprøve osv. osv. Det er nogle af de overvejelser, mange mennesker går med, når tiden er blevet modent til et klart syn på tilværelsen. Men det er slet ikke så svært, prøv engang at læse videre nedenfor, hvor enkelt det egentlig kan være at få et godt og komplet syn.

Valg af stel og glas

Optikeren eller deres assistenter vil vejlede dig i, hvilke stel der klæder dit ansigt. Eksempelvis er det vigtigt ikke at vælge en rund brille, hvis du har et æbleformet ansigt, da det blot vil fremhæve din runde former for meget, og gøre dem kraftigere i ansigtet. Vælger du stel, der er lidt mere kantet, vil det ofte fremhæve de markeringer du har i ansigtet, omkring nederste – og øverste kæbeben. Har du modsat tendens til at have meget skarpe markeringer i ansigtet, kan disse minimeres lidt ved at vælge nogle mere runde former indenfor brillestel. Det vigtigste er dog, at du har placeret dine øjne cirka i midten af glasset på tværs (Horizontalt) af brillen, og gerne lidt over midten af glassene i højden (Vertikalt). Du har alligevel ikke gavn af det glas, der dækker over øjenbrynene, det er bare med til at fedte dine briller til.

Priserne for glas til briller svinger fra kr. 0,- til over kr. 7000,- for et sæt. Svenske undersøgelser har vist, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen, men hvorfor er der så den enorme forskel? En af forklaringerne er, at jo flere par briller en optiker sælger om dagen, jo billigere kan optikeren købe glassene hjem, hvilket ofte kommer forbrugeren til gode.

Glastykkelser

En tommelfingerregel er, har du over +/- (langsynet / nærsynet) 3,0 i styrke, er det godt at vælge en tyndere type glas, end det der er standard. På den måde undgår man at få meget tykke glas i sine briller, selvom man er meget nær- eller langsynet.

Stellets facon og størrelse har også betydning for, hvor tykke/tynde dine glas bliver. Ligeledes har det også betydning hvor dine øjne er placeret i glassene. For eksempel: har du en meget stor eller lille PD (Pupil Distance – afstanden imellem øjnene) kan det resultere i, at glassene bliver tykkere i kanten, enten inde ved næsen eller ude i siden.

Det er dog enormt svært at gennemskue selv. Så derfor handler det meget om, at du har tillid til din optiker.

Bed gerne om at se eksempler på resultater fra briller, der er ca. tilsvarende dine styrker. Det kan vises på mange måder både ved se andre briller, der er klar til afhentning, eller visuelt på computer/tablets, som mange optikere bruger i dag. Det skaber en tryghed for dig, så du ikke køber katten i sækken. Alternativt, undersøg markedet.

Stil krav til din optikerforretning omkring vejledningen af stel og glas. Nogle optikere giver den garanti, at hvis de har vejledt dig forkert og fortryder valget af stellene og/eller glassene, så bytter de dem uden beregning, indenfor en tre til fire måneders periode, velvidende disse briller ikke kan sælges igen. Husk på, at brillen sandsynligvis bliver det første, du tager på om morgen, og det sidste du tager af om aften. Så det skal også være i orden og kønt, det du vælger, så det bliver en god komplet løsning du får.

Antirefleksbehandling eller ej?

Hel basis bør du altid have dine glas overfladebehandlet med det, der hedder antirefleksbehandling. Ellers risikerer du, at du får genskin i dine øjne fra diverse lyskilder (Naturlige som elektriske). Antirefleksbehandling er IKKE det samme som farvede eller tonede glas. Antirefleksbehandling er for at befri dig for næsten alle  lysrefleksioner fra kunstig belysning eller naturligt lys. Ofte er denne behandling efterfulgt af en overfladebehandling, der gør glassene mere modstandsdygtige overfor ridser, hvilket kun er et plus. Mange vælger at spare det væk ved en læsebrille, hvilket er rigtig upraktisk. Netop når du læser, er det bedst for øjnene at have meget lys tændt omkring dig, og dermed risikerer du endnu flere refleksioner. Det samme gælder, når du bruger dine briller ved TV, computere, bilkørsel osv.

Flere optikere sælger det som standard, men sikrer for din egen skyld, at det er på glassene, da det sjældent kan eftermonteres med et positivt resultat, hvorved det risikerer at blive en alt for bekostelig affære at ændre på.

Hvorfor mere end ét par briller?

Hvis du er meget afhængig af dine briller for at kunne se, er det en god idé at have et par ekstra briller liggende i tilfælde af, at du nu skulle være uheldig at tabe dem eller de går  i stykker og kræver tilretning hos optikeren, før du kan bruge dem. Især er der risiko for, at børn kommer til at knække brillerne eller slå dem brillerne skæve.

Leveringstid

Der går ofte imellem 4-10 dage, inden din brille er klar til afhentning, Det skyldes, at de fleste optikere får slebet deres glas på centrale værksteder og ikke i forretningen.

Tilpasning af din nye brille

Din nye brille er nok færdig på papiret, når glassene er monteret i dit nye stel. Men det er kun halv fuldendt. Det er meget afgørende, at du selv er med for at afhente dine nye briller. Brillerne skal nemlig justeres med de rette vinklinger (Pantoskopisk vinkling), tilpasning på næseryggen, justeres bagved ørerne m.m. Gøres dette ikke korrekt, kan du risikere at din brille ikke fungerer optimalt, og du får ikke fuld udnyttelse af det, du har betalt for. Derfor må du også forvente, at brillen skal efterjusteres efter to-tre uger. Nogle personer har mere sensitive øjne end andre, og kræver derfor lidt mere tilvænning til en brille. Men lad det ikke vare flere måneder med efterjustering osv.

Når du vælger brillerne, vil din optiker nok orientere dig om, at brillen skal justeres til. Det er en god idé at sikre sig, at brillerne kan justeres på både næsepuder (Sidesteg), vinkling, bukkes bag ørerne, og i det hele taget give en god komfort.

Efterkontrol

Efter cirka et år vil det være en rigtig god idé at få spændt brillen igennem, renset o.l., da det er en mekanisk ting, der bruges hver dag.

Ligeledes er det en god idé at få øjnene kontrolleret efter cirka to år. Ikke nødvendigvis for at handle nye briller, men for at kunne følge øjets udvikling og sikre, at brillerne stadig passer til dit syn.

Du er nu klar til at tage ud på en tur ud i verden med et, forhåbentligt, godt og komplet syn.

Annonce: Book en synstest