Test din viden

Hvad vil det egentlig sige at have sunde øjne?
Skal øjnene renses hver dag lige som huden eller plejes lige som håret?
Og hvad er egentlig det bedste at gøre, hvis man får skidt i øjnene?
Tag testen, og bliv klogere på det her…

Tag testen
Spørgsmål 1/5

Skal man gøre noget særligt for at holde sine øjne rene?

Svaret er rigtigt

Svaret er desværre forkert

Under normale omstændigheder skal man ikke gøre noget særligt for holde sine øjne rene.

Øjnene bliver naturligt beskyttet af vores tårer. Tårerne består af saltvand, olier og en slags lim. Tilsammen danner dette ‘tårefilmen’, som er den hinde, der beskytter øjet mod skidt og snavs.

Næste spørgsmål
Spørgsmål 2/5

Hvad skal man gøre, hvis man har fået snavs i øjet? (Flere svarmuligheder)

Svaret er rigtigt

Svaret er desværre forkert

Du cykler i stiv modvind og pludselig kradser og svier det i øjet. Eller du er i haven og får med et svuptag slynget jord op i ansigtet – og ind i øjet.

Du behøver ikke panikke. I langt de fleste tilfælde klarer øjet selv problemet med en smule snavs i øjet. Hver gang vi blinker, renser øjenlåget øjets overflade – ligesom en vinduesvisker på en bil.

Men hvis skidtet generer, svier eller er svært at få ud, så kan du skylle med sterilt saltvand. Du kan også skylle med almindeligt postevand, hvis du ikke har noget saltvand. Det vigtigste er, at få snavset ud.

Hvis du ikke kan få snavset ud, så bør du kontakte lægen.

Næste spørgsmål
Spørgsmål 3/5

Findes der noget, der hedder 'gammelmandssyn'?

Svaret er rigtigt

Svaret er desværre forkert

Selv om mange kan føle sig stødt over at få betegnelsen ‘gammelmandssyn’, når de møder op hos optikeren for at få målt synsstyrken, så findes betegnelsen altså.

I dag kalder man det dog oftere for ‘alderssyn’, for det rammer ikke kun gamle mænd, men derimod folk helt ned til 40 års alderen. Og her er man jo ikke så gammel endda.

 

Næste spørgsmål
Spørgsmål 4/5

Hvad er de første symptomer på 'alderssyn'?

Svaret er rigtigt

Svaret er desværre forkert

Krimien bliver læst i længere og længere udstrakt arm, øjnene knibes mere og mere sammen, og alligevel danser bogstaverne rundt i en utydelig masse på papiret.

De første symptomer på ‘alderssyn’ er, at man får svært ved at stille skarpt på ting tæt på. Mange oplever det simpelthen, som at armene føles for korte.

Alderssyn kan også give træthed og spændingshovedpine, fordi man bruger tid og kræfter på at knibe øjnene sammen og fokusere.

Næste spørgsmål
Spørgsmål 5/5

Kan man gøre noget for at undgå alderssyn?

Svaret er rigtigt

Svaret er desværre forkert

Der findes ingen metoder til at forebygge alderssyn.

På internettet og i boghandler kan du finde adskillige “alternative” metoder til øvelser og praksisser, der lover at holde alderssynet væk, men intet af det er medicinsk bevist.

Næste spørgsmål

Du svarede rigtigt på 0 ud af 5 spørgsmål

Hvis du vil vide mere om sunde øjne og øjensygdomme, så er der masser af artikler at gå i gang med her på siden eller på Netdoktor.dk.

God fornøjelse!

Læs artikler